Op zondag 2 december, de eerste dag van de COP24, claimen wij in Brussel een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Allen samen, tous ensemble, gaan we voor de GROOTSTE KLIMAATMOBILISATIE OOIT in België: CLAIM THE CLIMATE!

GET ORGANISED! Smeer je fietsketting, stof je kano af, plan je treinroute, samen met al je tantes en nonkels, vrienden en buren!

Ik doe mee!

  • Vertrek Trein
  • Vertrek Fiets + Trein

Ik doe mee!

Neem de klimaattrein of sluit je aan bij een fietskaravaan!

Klik op jouw dichtsbijzijnde vertrekstad en registreer jouw route!

Al 10996 deelnemers!

Praktisch

TREIN
Neem de klimaattrein en reis samen met andere klimaatenthousiastelingen uit jouw buurt richting Brussel-Noord om het klimaat te claimen! Klik het dichtstbijzijnde station aan op de kaart om te zien waar en om hoe laat er in jouw stad verzameld wordt. Tip: Maak gebruik van je GoPass/Railpass of een weekendbiljet om aan een voordelig tarief tot in Brussel te treinen.


FIETS
Sluit je aan bij één van de vijf grote fietsroutes en trap samen met andere klimaat- enthousiastelingen uit jouw buurt naar Brussel-Noord om het klimaat te claimen! Critical Mass, de Fietsersbond en GRACQ begeleiden jou graag op één op van onze vijf grote fietstochten, vertrekkende uit Gent, Antwerpen, Hasselt, Namen en Bergen. Ben je een snelle rakker of eerder een zondagse fietsgenieter? Maakt niet uit, want met onze bewegwijzering geraak je zonder zorgen tot in Brussel. Binnenkort komen de gedetailleerde routes online, zodat je makkelijk uit andere gemeenten kan aansluiten op één van de vijf hoofdroutes.

ANDERE
Er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden om op een toffe, duurzame manier naar Brussel te komen. Stof je kano af, haal die step van uit het tuinhuis, je houten stelten vanop zolder, … Kom origineel uit de hoek en laat ons zeker iets weten!

Ik doe mee!

We claimen Brussel op 2 december

Smeer je fietsketting, plan je treinroute, stof je kano af, haal je wandelschoenen van op zolder en kom samen met al je tantes en nonkels, vrienden en buren naar Brussel om het klimaat te claimen! Op zondag 2 december komen we van alle uithoeken van het land, op alle mogelijke manieren, met enthousiasme als onze groene energie!

We reizen samen door naar Station Brussel-Noord, vanwaar we vanaf 12u met z’n allen de straten innemen en ons recht claimen op een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Het wordt een levendige mars vol klimaat-animatie, ook voor de allerjongsten. Tenslotte wordt het Jubelpark het schouwtoneel van een klimaatperformance om u tegen te zeggen. Na al dat enthousiasme is er natuurlijk ook ruimte voorzien om een hapje te eten en iets te drinken en om de heupen te wiegen op de muzikale afsluiter van de dag!

Tienduizenden flyers en posters liggen klaar voor verdeling in het hele land! Wil jij ook mee zichtbaarheid creëren op kantoor, in winkels, culturele centra, …?

  • Plaats een gratis bestelling van een mobilisatie toolkit (5 affiches + 50 flyers) via het online formulier voor verzending via de post.
  • Contacteer het dichtstbijzijnde verdeelpunt om zelf het nodige materiaal op te halen.
  • Surf naar deze gedeelde map om het grafisch materiaal (flyers, posters, banners, …) in digitaal formaat te downloaden.

Je kan ook een flyeractie organiseren in stations of op andere plaatsen aan de hand van deze gids. Raadpleeg in dit document de geplande flyeracties en registreer het jouwe.

Waarom gaan we naar Brussel?

3 jaar na de ondertekening van het Akkoord van Parijs, moeten de ronkende beloften nog steeds worden omgezet in daden. In België leidt een gebrek aan politieke wil en daadkracht er zelfs toe dat onze uitstoot sinds een paar jaar opnieuw stijgt!

We moeten dus een versnelling hoger, en steeds meer mensen laten dat luid en duidelijk horen! Een groeiende groep burgers eist meer schone lucht, meer fietspaden, minder boskap, minder plastic in onze oceanen, meer hernieuwbare energie, meer internationale solidariteit, meer toekomst voor onze kinderen, kortom meer politieke daadkracht voor het klimaat!

Op de eerste dag van de internationale klimaattop #COP24 roepen Klimaatcoalitie en Climate Express, samen met jullie, onze Belgische politici op voor een ambitieuzer klimaatbeleid op globaal, Europees en nationaal niveau. Klimaatwetenschappers wijzen erop dat de klimaatopwarming maximaal mag oplopen tot 1,5°C (en liever minder) om de grootste rampen te vermijden. Reeds een groot aantal landen en organisaties eisen ongeziene maatregelen, zodat deze grens gerespecteerd kan worden. En dat via een sociaal rechtvaardige transitie, op maat van alle mensen, inbegrepen de werknemers uit bedreigde sectoren en bedrijven, de mensen uit het Zuiden, de vluchtelingen… We komen op straat voor klimaatrechtvaardigheid, in België en wereldwijd.

Lees hier de eisen van Climate Express en Klimaatcoalitie!

Nog vragen? Stuur een mailtje naar contact@climate-express.eu!