Onze eisen

Climate Express is een enthousiaste en groeiende groep vrijwilligers. Politiek ongebonden streven we naar een daadkrachtige en solidaire aanpak van het klimaatprobleem. Nu wereldleiders zich ge├źngageerd hebben in het Akkoord van Parijs, zet Climate Express druk op de Belgische regeringen om de daad bij het woord te voegen: tijd voor een echt ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid!

 

We willen een daadkrachtige en solidaire aanpak van de klimaatproblematiek. We kloppen bij politici en beleidsmakers aan met zes concrete eisen.

 

 

Spoorverandering

 

We hebben nood aan een maatschappelijke spoorverandering. Naar een economie waar niet winst, maar mens en milieu centraal staan. Naar een democratie die verder gaat dan om de paar jaar bolletjes kleuren. We willen een participatief beleid, voor en door mensen. Een samenleving waar iedereen mee beslist welk spoor we volgen en waar water, wind, energie en lucht in handen zijn van de gemeenschap. Een wereld waarin gelijkwaardigheid, solidariteit en respect heersen voor mensen onderling, voor de toekomstige generaties en voor de grenzen van de natuur.

Ambitieus klimaatplan

 

De ronkende beloftes van het Akkoord van Parijs moeten dringend worden omgezet in daden. Onze politici moeten hun verantwoordelijkheid opnemen en zorgen voor een ambitieus en rechtvaardig nationaal klimaat- en energieplan met duidelijke en meetbare doelstellingen voor 2030 en 2050, dat ons op weg zet naar een klimaatpositieve samenleving. Dit door investeringen en projecten in eigen land, zonder gebruik te maken van valse oplossingen zoals de aankoop van schone lucht uit andere landen. Er moet gewerkt worden aan een coherent beleid; waarin maatregelen rond energie, internationale handel, woning, landbouw en -landbeheer, voedselbeleid, ruimtelijke ordening en transport bijdragen aan onze klimaatambitie.

Power to the People

 

In 2050 moeten onze energie 100% hernieuwbaar en onze economie 100% circulair zijn. De keuzes die we vandaag maken bepalen onze toekomst. Investeren in fossiele brandstoffen behoort tot de economische logica van de vorige eeuw. Laat steenkool, olie en gas in de grond en geef de scheurtjesreactoren in onze versleten kerncentrales hun welverdiende rust; de toekomst is hernieuwbaar en begint vandaag! Maak werk van een decentraal, hernieuwbaar, effici├źnt en democratisch energiesysteem waarbij energie in handen is van de gemeenschap en toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen.