Dutch flag speech bubble
logo

Home   |   Wie zijn we?   |   Geschiedenis   |   Acties   |   Media   |   Agenda   |   Partners   |   Contact

Actions : Ride For The Climate 2024

De afgelopen jaren namen extreem weer en overstromingen toe en werd de klimaatcrisis alleen maar erger in België, Europa en de rest van de wereld. Maar het bewustzijn en de aandacht ervoor in de media zijn enkel maar afgenomen. Daarom trekken we de straat op en organiseren we een fietstocht om de klimaatverstoring terug op de politieke agenda te zetten, twee weken voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. Fiets met ons mee voor het KLIMAAT, van Nijvel naar Brussel. Geniet van het prachtige landschap en eindig met een evenement in Brussel! We worden vergezeld door de fietsers van Democracy On The Streets, die van Keulen naar Brussel fietsen om samen te demonstreren voor een betere toekomst voor de planeet en nieuwe generaties.

 
Kom meefietsen met vrienden en familie!

Programma Ride For The Climate - 25 mei 2024 - Nijvel naar Brussel :

Mogelijkheid om te overnachten in Nivelles op 24 mei, verzamelen in de Hall Omnisport in het Parc de la Dodaine in Nivelles!

Afspraak om 9.30 uur bij het station van Nijvel

Vertrek om 10 uur vanaf Place Lambert Schiffelers in Nijvel.

Lunchstop in een park langs het kanaal in Ittre (Port de plaisance de Ittre, Rue du Sart 57, 1460 Ittre)

Stop rond 13.30 uur bij het station van Hal

Finish rond 17u op het Luxemburgplein in Brussel

Wil je meedoen? Registreer je dan op Ride For The Climate 2024

  • 50 km voor het klimaat langs het kanaal by Ronquière, Ittre, Tubize & Halle. 
  • Registratie is GRATIS.
  • Neem je picknick en je waterfles mee.
  • We kunnen gedurende de dag op andere locaties stoppen.
logo-climate-express

Van 20 tot 26 mei fietst Democracy On The Streets (DOTS) van Keulen naar het Europees Parlement in de aanloop naar de Europese verkiezingen. Dit wordt de eerste grensoverschrijdende voor de Duitse beweging “Ohne Kerosin nach Berlin” (= “Naar Berlijn zonder benzine”). De afgelopen 5 jaar heeft deze beweging mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking bijeengebracht om naar steden, afgelegen dorpen, industrieën en beleidsmakers te fietsen. Als pleitbezorgers van klimaatrechtvaardigheid, mensenrechten en democratie ontmoeten ze tijdens hun tocht burgers en politici om te debatteren over de kwesties die voor hen het belangrijkst zijn en om in contact te komen met gelijkgestemden om zo de hun krachten te bundelen.

 

Voor dit eerste grensoverschrijdende evenement, Democracy On The Streets genaamd, vertrekken de fietsactivisten vanuit een klein klimaatkamp in Keulen en overnachten ze op plaatsen die door particulieren, kerken, scholen en verenigingen langs de route ter beschikking zijn gesteld. Onderweg zullen ze 30 tot 60 minuten demonstreren voor locaties/projecten die controversieel zijn op het gebied van democratie of het klimaat, zoals Stop Alibaba in Luik of een betonnen ontwikkelingsproject in Anton/Andenne. Het peloton zal luidruchtig zijn om gezien en gehoord te worden, maar vreedzaam. De finish in Brussel zal worden versterkt door de aanwezigheid van bewegingen of burgers die gevoelig zijn voor dezelfde kwesties.

 

De Belgische verenigingen Youth For Climate, Climate Express (de beweging die strijdt voor een sociaal rechtvaardige overgang naar een duurzame samenleving), Masse Critique (een bijeenkomst van fietsers op vrijdag in een peloton om te laten zien dat ook deze manier van reizen telt) en de Duitsers van Students For Future hebben al aangekondigd aanwezig te zijn op de hele DOTS-route of een deel ervan.

 

Als je mee wilt doen met Democracy On The Streets, in Keulen, Luik of Namen, schrijf je dan in via het OKNB-formulier.

 

Georganiseerd in samenwerking met OKNB, Youth For Climate, Climate Express & Students For Future

Waarom organiseren we deze actie?

In juni vinden in België drie belangrijke verkiezingen plaats: federale, regionale en Europese. De laatste jaren en maanden is het aantal overstromingen in België, Europa en de rest van de wereld helaas toegenomen. Desondanks is de media-aandacht voor de opwarming van de aarde de laatste tijd afgenomen. Er zijn veel politieke beloften gedaan om onze planeet klimaatvriendelijk en leefbaar te maken voor de mensheid. Maar tot nu toe zijn de meeste van deze beloften alleen op papier gedaan, met weinig echte (noodzakelijke) actie om een opwarming van de aarde van meer dan 1,5°C te voorkomen.

En op dit moment zitten we al rond de 1,2°C, onze planeet is al 15 jaar hard aan het werk.

Veel mensen denken dat de opwarming van de aarde ons (België) alleen een aangenaam, zonnig zuidelijk klimaat zal geven, en trekken zich daar niets van aan. Wie houdt er immers niet een beetje meer van de zomer? Maar het is waarschijnlijker dat de opwarming van de aarde ons extremer weer zal brengen: meer en langere droogtes, meer regen EN een stijgende zeespiegel.
We moeten meer mensen ervan bewust maken dat dit niet alleen ver van mijn bed is, dat wij in België er ook mee te maken zullen krijgen en wat de gevolgen kunnen zijn.

Hoe meer mensen zich bewust worden van lokale risico's, hoe meer ze worden geïdentificeerd, hoe meer druk er wordt uitgeoefend op onze politici.

En... meer fietsers op 25 mei, meer impact in de media en meer publieke druk. Dus aarzel niet en doe massaal mee met je vrienden en familie. Meld je vandaag nog aan & deel ons evenement!